Å bygge miljøvennlig burde ikke være komplisert. Likevel er dagens byggeprosess avhengig av ekspertkunnskap med lang erfaring for å få det til. Disse ekspertene har en unødvendig tung og manuell jobb, som preges av dryge excel-ark og lange manualer. Vi snakker mange kokker, dårlig opplæring, lite oversikt, og få samlede ressurser. Derfor har Kvist laget et prosjektstyringsverktøy som gjør miljøsertifisering enkelt og oversiktlig.
Som konsulent fra Fink fikk jeg gå opp en helt ny sti hos kunden for å integrere en etterspurt funksjonalitet fra brukerne av plattformen deres. Vi ble møtt av et ungt og fremoverlent team hos Kvist som gav oss tillit til å utfordre det etablerte og forme oppgaven etter brukerinnsikten vi fikk. Hos Fink fikk vi tryggheten av å ha et solid team i ryggen, alltid klare til å sparre med oss på kontoret.
.png)
Min oppgave var å integrere Stegnormen i platformen - og finne ut hva det i det hele tatt er. Hva er det egentlig brukerne ber om, hva er det de faktisk behøver, og hvordan vi kan stykke det opp i overskuelige biter for å få det til?
Enkelt forklart, beskriver Stegnormen en felles måte å gjennomføre byggeprosesser på. Den er delt opp i åtte steg, som beskriver de ulike periodene ting bør skje i. Dette skal gjøre det enklere for byggebransjen å ha oversikt over og felles forståelse for når oppgaver skal utføres.
Men hva har dette med miljøsertifisering å gjøre?
Jo, sertifiseringstjenesten BRREAM stiller nemlig krav til at visse poeng må oppnås innenfor visse steg i prosjektet. BREEAM referer da til Stegnormen for å beskrive dette. Disse poengene kalles derfor for “stegkrav”. Grunnen til at disse poengene må gjennomføres i et spesifikt steg, har som regel en logisk forklaring. For eksempel kan du ikke få et poeng for budsjettering når kortet allerede er dratt.
For å få stegavhengige poeng må man derfor dokumentere at de tas i riktig steg, men tidsrammen for stegene setter prosjektet selv. Disse viktige poengene ønsket vi å gi brukeren oversikt og kontroll over.
Med andre ord - oppgaven gikk ut på å ta noe rotete og uoverskitlig - bruke forskjellige displiner og ulike synspunkter til å kna, vri og vende.
.png)
For en bransje som tar kollektivt ferie hele juli, fikk vi brukertestet overraskende mye. Kvist var veldig flinke til å få tak i ressurser til oss, og gjore at vi fikk bekreftet og avkreftet hyppig underveis. Vi fikk holdt en hel masse samtaler med ulike brukere, og arrangerte en designsprint med teamet.

Siste del av oppgaven gikk ut på å sette nordstjernen for Stegnormen videre. Det rant inn med brukerinnsikt helt fram til siste dag, med det ene eureka-øyeblikket etter det andre. Vi fant en ny måte å koble Stegnormen opp mot tidsfrister på, som representert i skisse nr.1 over. Prosjektet endte med en ny retning for Stegnormen som selskapet skal bygge videre på, samt en funksjonell MVP i produksjon.
.png)